Työuran jälkeen kiireapulaisena olo on huoletonta verrattuna työnkuvaan esimiehenä, ja ehkä juurikin siksi  Jouko, Kari ja Juhani tituleeraavatkin itseään nykyään ENP:n ”kesäpojiksi”.

Tämä työ vaatii vahvaa kuntoa ja ammattitaitoa!
Harvassa ammatissa saa pyykkilautavatsan, ruista ranteeseen ja potkua reisiin. Sähköverkostoasentajilla työmaat tarjoavat ”kuntosalin” ja sivutuotteena tulevasta kunnonkohentamisesta maksetaan hyvä palkka. Työ on sitä paitsi niin mukavaa, että sitä haluaa tehdä vielä eläkeiässä. Tolppaan kiivetään ripeästi ja ihaillaan työn ohessa Koillismaan komeita vaaroja lintuperspektiivistä.

Jouko Kallunki, Kari Lämsä ja Juhani Haataja saavat mukavaa vaihtelua eläkeläisen arkeen, kun kiireapulaisen työt kutsuvat kaapelityömaille Koillismaalla. Työkokemusta kolmikolla on alalta yhteensä reilu 100 vuotta. Ei siis mikään ihme, että homma kuin homma sujuu, sillä kaapelia on jonkinmoinen matka näiden miesten toimesta tähän maahan vedetty. Työuran jälkeen kiireapulaisena olo on huoletonta verrattuna työnkuvaan esimiehenä. Vastuuna painaa vain oman työn tekeminen ja työn hyvä jälki. Esimiestehtävissä ollessa on toisinaan saattanut stressi painaa päälle työmaiden edistymisen, onnistumisen sekä työntekijöiden osalta.

Kesän ja syksyn työt koostuvat vikakeikoista ja kaapelityömaista pääosin Koillismaalla. Sen verran mukavuudenhalua on tullut eläkepäivillä, että keikat ajoitetaan mielellään vain kesään ja syksyyn. Joustavuus työajoissa on myös porkkana kesäpoikien työinnolle. Pakko kun ei ole painaa pitkää päivää ympäri vuoden, niin hyvin voi jättää aikaa reilusti omalle vapaa-ajalle. Koillismaalla kun ollaan, niin kesäpoikien vapaa-aikaan kuuluu metsästystä, kalastusta sekä marjastusta.

Kuusamossa asuva Kari Lämsä, 68v, kiipeää vielä tolppaan kuin nuoret pojat, eikä huimaa. 45 vuoden työura näissä töissä on ylläpitänyt hyvää kuntoa ja virtaa riittää vielä eläkepäivilläkin. Kroppa pysyy notkeana ja kuntosalille ei erikseen tarvitse lähteä. Karin mukaan eläkeläinen voisi vaikka hiihdellä, mutta siitä kun ei saa korvausta. Näissä töissä kunto pysyy erinomaisena ja vapaa-aikana ehtii vielä ylläpitää aina jotakin rakennusprojektia, hoidella omaa metsäpalstaa sekä kalastaa.

Sähkön merkitys korostuu, kun kova myrsky sattuu kohdalle ja sähköt menevät pitkäksi aikaa. Muutama kesä sitten Koillismaalla oli suurhälytys, kun myrsky kaateli puita. Ihmiset olivat jopa reilun viikon ajan ilman sähköjä. ”Mukava tunne tuli, kun aamulla yhdeksän maissa kävi koputtelemassa erään asunnon oveen ja tiedotti juuri heränneelle pariskunnalle, että teillä pitäisi olla sähköt. Perheen vaimo sanoi, että ei kyllä ole, mutta kehoitin painamaan napista ja niin se hymy hiipi kasvoille, kun pääsivät pakastamaan sulaneesta pakastimesta keitetyt hirvenlihat.”

Juhani Haataja Oivangista lähettää nuorille miehille terveisiä, että vaikka verkostoasentajan hommissa joutuu reissuhommiin, niin neljän päivän työviikko ja hyvä palkka kompensoivat poissaoloa kotoa. Työ ei lopu, eli hyville miehille työpaikka on varma. Luonnetta tämä työ kuitenkin vaatii, sillä töitä tehdään kelillä kuin kelillä.
Juhanilla itsellään on työuran aikana kertynyt reissupäiviä niin paljon, että nyt eläkepäivillä haluaa jo olla jokaisen mahdollisen yön vaimon vieressä. Työura on alkanut vuonna 1975 ja sen jälkeen ei ole päivääkään tarvinnut kortistossa olla. Työuralla on tullut koulutettua alalle useita työntekijöitä, mm. ENP miehet. 

Posiolla asuva Jouko Kallunki on ollut eläkkeellä noin 6 vuotta. ENP:lle hän päätyi noin 5 vuotta sitten, kun tarvittiin kovan lumimyräkän jälkeen vikakeikalle. Tästä lähtien Jouko on ollut kesäpoikana ja joskus talvisin myös kuurapartiossa Keski-Suomessa.

Entiseen työelämään verraten, Joukon mielestä eläkeläisen työssäolo on varsin leppoisaa, sillä esimiestehtävien sijaan, voi tehdä sitä mitä muut määrittelevät. Kesäpojaksi ei lähdettäisi, jos tästä työstä ei tykkäisi. Mikä siinä vanhojen työkavereiden kanssa töitä tehdessä. Kukaan ei pakota lähtemään, vaan saa itse päättää ja toiveet sekä tarpeet otetaan huomioon. Hommaa jatketaan niin kauan, kuin jaksaa ja sen jälkeen voi täysin antaa aikansa hirven- ja ketunpyynnille, kalastukselle sekä kokkaamiselle. Haastattelun hetkelläkin oli Joukolla menossa haukipihvien teko ja pari päivää aiemmin oli uunissa kypsytetty jänispaistia.

Sähkön häiriöttömällä saannilla on merkitystä ja ilman sähköä olemme melko lailla toimettomia itse kukin.

”Meillä on tärkeää tehdä asiat aidosti kuunnellen henkilöstöä ja heidän toiveita. Olemme onnellisia ja onnekkaita, että tällaisia tekijöitä löytyy meille. Mielestämme tämä on selkeä osoitus, että viemme asiat puheista teoiksi ja oikeasti tarjoamme mahdollisuuksien mukaiset työtehtävät. Iso kiitos ja peukku näille herroille”, toteaa ENP Oy:n toimitusjohtaja Olli Tuovinen.

Henkilöstöjohtaja Eeva Rötkönen komppaa toimitusjohtajan sanoja ja toteaa, että nämä meidän pohjoisen ”kesäpojat” ovat pelastaneet meidät kiireeltä jo useana vuonna ja toivomme että yhteistyömme jatkuu mahdollisimman pitkään.