- Jos ei ole luottamusta, ei ole mitään
”Olemme ajatelleet aina, että asiat voi tehdä paremmin, eikä se ajatus siitä ole mihinkään muuttunut.” Osaomistajuus suuressa yhtiössä antoi kyllä mahdollisuuksia, mutta ei riittävästi. Palava halu ja tahto parantaa toimialan tekemistä kasvoi niin suureksi, että Juha ja Ilkka eivät osanneet päästää siitä irti. Asiat voi aina tehdä paremmin -ajatus synnytti ENP:n, joka on tänä päivänä yksi merkittävimmistä Pohjoisen Suomen kasvuyrityksistä.
Yrityksen perustamisen aikaan koko toimiala oli murroksessa. Alihankkijat olivat alihankkijoita ja työntekijät työntekijöitä ja tämä ei muuttuvassa maailmassa näiden yrittäjien suuhun sopinut. Koska kaiken voi tehdä paremmin, oli selvää, että ENP:n mukana kulkee ainoastaan kumppaneita. Lisäksi kaiken tekemisen päämääränä on, että jokainen projektissa mukana oleva pärjää ja jokainen mukana oleva on arvokas.
Ennen ENP:n perustamisen julkistamista kaikki oli hiottu valmiiksi, verkkosivut, arvolupaukset, liikevaihdon tasot asiakkaittain sekä prosessit olivat viimeistä piirtoa myöten dokumentoitu. Enää puuttui asiakkaat. Tulta päin ja rohkeasti esittelemään yritystä alan suurimmille toimijoille, mukana vain pelkät kalvot ja lupaukset.
Usko omaan tekemiseen auttoi vakuuttamaan suuriakin toimijoita ja tarjouspyyntöjä alkoi tulla. Vaiheessa, jossa ENP:llä ei ollut vielä ensimmäistäkään kumppania – ei kaivuria kuskeineen, eikä työntekijän hakua avoinna. Tosin, ei sitä rahaakaan vielä ollut. Kuumeisesti odoteltiin vastauksia jätettyihin tarjouksiin ja jokainen menetetty urakka veti aina maan jalkojen alta. Onni on kuitenkin ahkeran ystävä ja tarjouspyyntöjä alkoi tulla yhä enemmän.
- Viisasta kasvua
Pienessä toimistossa oli riemu katossa, kun ensimmäisen kerran tarjous meni läpi.Saatiin tehdä ensimmäinen lasku ja pankkitilillä oli vihdoin muutakin kuin velkarahaa. Juhlavan päivän kunniaksi tehtiin ENP:n ensimmäisen investointi, kahvinkeitin. Mikä tunne katsella toimiston uutta keitintä ja nauttia tuoreet kahvit termoskahvien sijaan. Jonkin verran meinasi kuitenkin Juhalla lähteä rahan käyttö käsistä, kun ehdotteli Ilkalle tulostimen ostoa. Tiukkana talousmiehenä Ilkka toppuutteli ja sanoi, että tulostin tulee vasta seuraavasta urakasta.
Tänään tulostin on jo ostettu ja yritys on hyvässä kasvussa. Vaikka kilpailu on kiristynyt, on ENP etumatkalla ja kumppanuusajattelussa tasolla kaksi. Toimintamalleja on kehitetty yhdessä kumppaneiden ja työntekijöiden kanssa. Kuuntelemalla ja osallistamalla työn tekemisen malleja on kyetty kehittämään siten, että kaikki ovat hyötyneet. Toimialan kilpailu kiristyy koko ajan ja kilpajuoksu on jatkuvaa. ENP:llä tehostaminen tarkoittaa asioiden tekemistä viisaammin, ja tämän vuoksi prosessit ovat keskimääräistä parempia.
Työntekijät ja kumppanit ovat yrityksen liiketoiminnan kehittymiselle edellytys ja heistä on pidettävä huolta. Työntekijöitä pyritään sitouttamaan tarjoamalla kaikille mahdollisuutta omistajuuteen. Omistajuudesta huolimatta kaikki ovat kuitenkin mukana tulospalkkiossa. Parhaimmillaan ENP on jakanut tulospalkkiota hyvästä tuloksesta satoja tuhansia euroja ja tässä tulospalkkiomallissa pärjäävät myös kumppanit.
- Kova kasvuvauhti ja uudet haasteet
Vaikka liiketoiminta sujuu, niin kaiken voi tehdä aina paremmin, myös johtamisen. ENP perustettiin kolmen henkilön voimin, josta yksi irtaantui alkuvaiheessa. Tämä tiivisti Ilkan ja Juhan yhteistyötä. Heidän dynamiikkansa toimii niin, että heidän yrittäjämäinen ajattelunsa kattaa lähes 360 astetta ja toinen kykenee täydentämään toisen ajatuksia saumattomasti. Hieno ominaisuus, tosin, jos yrityksen prosessia ei ole riittävällä tasolla muualla kuin yrittäjissä itsessään, käy kuten Juhalle ja Ilkalle. Kaikki aika meni johtamiseen, kun asioita ei riittävällä tavalla kyetty viemään koko organisaation ulottuville. Sokeuduttiin omiin rooleihin ja vaikutuksiin.
Kova kasvuvauhti tuplasi liikevaihdon ja mukana tuli uusia ihmisiä enemmän kuin ehti kouluttaa vanhoja. Tiimeissä oli nuoria henkilöitä paljon, mikä ei lopulta ollut hyvä asia – puuttui alalla tarvittavaa kokemusta. Liiallinen tasapuolisuuden tavoittelu jätti jalkoihin tsemppauspalaverit omistajien kanssa. Tultiin vaiheeseen, jossa ENP tarvitsi sellaisen toimitusjohtajan, joka osasi pukea kirjaimiksi sen mikä oli omistajien päässä. Johtajan, jolla oli kyky viedä asiat koko organisaation tietoon.
Kaikki ne yrityksen sisäiset prosessit ja toimintamallit, jotka olivat vain yrittäjien itsensä mielissä, ovat nyt ohjaamassa koko organisaation työn tekemistä. Kaikkea ja kaikkien toimintaa ohjaa visio siitä, että ENP tulee olemaan merkittävin ja ihmisläheisin toimija kehä kolmosen ulkopuolella. Missio on uudistaa alaa ihmislähtöisesti ja siten, että aina asiat voi tehdä toisin – viisaammin. Keskellä on aina yhteinen hyvä WIN, WIN, WIN – yhdessä asiakkaiden, henkilökunnan ja kumppaneiden kanssa.
Vaikka yrityksellä menee hyvin, ei henkseleitä ole paukuteltu, vaan on ajateltu, että häviäjät puhuu ja voittajat tekee. Tämä päivänä kasvuhakuisilla yrityksillä on usein tavoitteena päästä pörssiin, on ENP:n yrittäjillä selkeä näkemys: ”Me teemme itse päätöksen menemmekö pörssiin vai emme.”
Vaikka kasvua ja menestystä on vuosien varrella tullut, ei yrityksen alkuvaiheen onnistumisista saatua iloa ja energiaa voita mikään. Muistot ensimmäisistä työautoista, jotka itse ajettiin pääkaupunkiseudulta Liminkaan, puhumattakaan ensimmäisistä firman takeista, ei niitä fiiliksiä vain unohda. ”Kunpa ne kaikki ilolla tekemisen tunteet saisi vietyä jokaiseen työntekijään!”